Chişinăul pe cutiile de chibrituri

Știați că, сhibriturile au sărbătoare?

2 martie este Ziua Internaţională a chibriturilor (International Match Day). În mai multe țări europene: Suedia, Elveția, Germania, Polonia, Rusia, există muzee de chibrituri. Сolectarea de chibrituri se numeşte – filumenie – colecţionarea etichetelor, cutiilor de chibrituri, pliante mici şi alte obecte asociate cu chibriturile.

Pasionaţi de acest hobby preferă se colecteze seturi de chibrituri dedicate unor date semnificative, aniversare. Colecţia „Chișinău” a Secției „Memoria Chişinăului” pe lângă cărţi, obiecte decorative, produse filatelice, cartografie, numismatică, de curând s-a completat cu un nou tip de obiecte, de data aceasta – filumenice.

A fost achiziţionată o serie de cutii de chibrituri cu imaginea principalelor atracții ale Chișinăului.

În imaginile de pe cele 18 cutii de chibrituri se regăsesc Monumentul lui Ştefan cel Mare, Arcul de Triumf, clădirea Primăriei Chişinăului, Circul, Biserica Ciuflea şi Sf. Pantelimon, Muzeul de Etnografie şi Istorie Naturală, Casa-muzeu A. Puşkin etc.

Producătorul de chibrituri din Moldova „Lumintehnika” SRL  a decis să lanseze această serie către aniversare a 580 de ani de la prima atestare documentară a Chișinăului.

Vă invităm să faceţi cunoştinţă cu acest set interesant pentru filumenişti şi toţi cei cărora le plac curiozităţile.

Leave a comment