12 aprilie: Ziua Mondială a Aviaţiei şi Ziua Cosmonauticii

Iuri Gagarin la Chișinău

Astăzi este Ziua Aviației și  Cosmonauticii, Iuri Gagarin a vizitat Chișinăul în 1966, când orașul nostru aniversa 500 de ani de la prima atestare documentară a orașului, dar și alți cosmonauți au fost oaspeți frecvenți ai capitalei Republicii Moldova.

Întâlnirea lui Iuri Gagarin

Primul om în cosmos-  Iuri Gagarin a vizitat moldova de două ori. Pentru prima dată – în perioada 8-10 octombrie 1966. A doua oară în vara anului 1968, cosmonautul era în trecere doar, împreună cu Valentina Tereshkova, când au plecat la Sofia pentru al IX-lea Festival Mondial al Tinerilor și Studenților.

În 1966, Chișinăul se pregătea să sărbătorească 500 de ani de la prima atestare documentară și la inițiativa tineretului comsomolist al RSSM s-a decis că Iurii Gagarin va fi invitat la festivități cu prilejul acestei sărbători. Celui mai cunoscut cosmonaut din URSS i s-a organizat o întâlnire pompoasă la Chișinău. În aeroport, Gagarin a fost așteptat de către reprezentanții conducerii supreme a RSSM.

Iuri Gagarin a vizitat școlile din capitală, Universitatea de Stat din Moldova și a participat la o ședință cerimonială dedicată aniversării Chișinăului. Peste tot Gagarin era întâlnit ca o adevărată vedetă, oamenii comunicau cu el și îi adresau întrebării, iar Gagarin nu evita ocazia să discute cu oamenii și să se bucure de faima sa.

Iurii Gagarin a fost dus în excursie la colhozul ”Biruința” din localitatea Cojușna, unde a patricipat la o nuntă moldovenească.

Conform protocolului, Gagarin a participat la  un miting pe Stadionul Republican la care au fost adunați circa 20 de mii de oameni, depus flori la mormântul Soldatului Necunoscut, a așezat prima piatră în fundația Centrului pentru Tineret, a deschis Aleea Prieteniei în actualul sector Râșcani și a plantat un copac în parcul central. După finisarea festivităților în Chișinău, Gagarin a fost dus în excursie la vinăria din Cricova.

În diferiți ani Chișinăul a mai fost vizitat de cosmonauții I. Popovich, Pyotr Klimuk și Vitaly Sevastyanov.

Întâlnirea lui Iuri Gagarin la Stadionul Republican din Chișinău, 1966

Aportul adus de știința și industria moldovenească la explorarea spațiului cosmic de către om

Puțini oameni știu că țara noastră a contribuit la explorarea spațiului de către cosmonauții sovietici. În Moldova se produceau produse alimentare speciale, destinate cosmonauților ce execută misiuni în spațiu. Insdustria alimentară moldovenească le-a oferit cosmonauților sovietici peste 20 tipuri de sucuri, 15 tipuri de batonașe din fructe cu diferite arome, pireuri din fructe și legume. Savanţii noştri au inventat o tehnologie nouă de sublimare a fructelor și legumelor. Cosmonautul Pavel Popovici spunea: sosul de fructe moldovenesc este atât de delicios încât cu el poate fi consumată chiar și tureatca de la cizme.

Vizită la Chișinău a pilotului-cosmonaut G. Beregovoy

Mândria țării noastre – vinul moldovenesc, la fel a ajuns în spațiu. Cosmonauții sovietici au reușit să convingă Centrul Spațial să le permită, în anumite cantităţi, consumul vinului. În Moldova a fost creat balsamul „Sănătate”, care conținea circa 40 de ierburi și plante cultivate la noi, doar pelinul alb a fost adus din munții turkmeni. Drept componentă principală a balsamului a fost extractul de ginseng siberian, care are proprietăți tonice și o concentrație mare de suc de struguri, pentru ca produsul să aibă o cantitate mare de calorii. Balsamul era produs de actuala fabrică de vinuri „Buket Moldavii” şi se consuma în cosmos fiind diluat cu apă, în final se obținea un vin de desert.

În timpul misiunilor spațiale era deseori necesar să se facă anumite notițe, dar un simplu pix cu cerneală nu putea fi utilizat în acest scop, căci cerneală în comsos se transforma în bule. Astfel, în anii 70 la fabrica „Kultpribor” din Chișinău a fost inventat creionul chimic cu alimentare dozată – KiMeK, care se utilizează în cosmos până în prezent. O altă invenție era pelicula fotografică reutilizailă la care fiecare cadru era acoperit cu mai multe straturi de o conexiune fotosensibilă specială, ceea ce permitea utilizarea acestuia de până la 1000 de ori.

Din cele menționate mai sus putem concluziona că ziua cosmonauticii nu este o sărbătoare străină pentru moldoveni. Cu toate că țara noastră nu a lansat nave în spațiu și nu trimis cosmonauți pentru misiuni spațiale, totuși Moldova a contribuit într-o anumită măsură la dezvoltarea industriei spațiale și la explorarea spațiului cosmic de către om. Totodată țara noastră și mai cu seamă capitala ei – Chișinăul, a fost dez vizitată de cosmonauți până la căderea Imperiului Sovietic.

12 aprilie: Ziua Mondială a Aviației și Ziua Cosmonauticii …


Andrei Verebcean,
Secția „Memoria Chișinăului”

Bibliografie:

Contribuția Moldovei în industria cosmonautică – accesat la data de 12. 04. 2021;
Космонавт П. Р. Попович в Кишинёве (1965 год) – accesat la data de 12. 04. 2021;

Fotografii din cartea ”Лучинский Петр Кирилович. Член политбюро и президент”, Москва, 2018.

One thought on “12 aprilie: Ziua Mondială a Aviaţiei şi Ziua Cosmonauticii

Leave a comment