Irina Nechit: În așteptarea lui Godot

La 1 ianuarie 2017 se împlinesc 55 de ani de la naşterea jurnalistei Irina Nechit, poetă, tracucătoare, critic teatral, autor de piese, redactor la Literatura şi arta şi Jurnal de Chişinău.

ANIVERSĂRI – 2017

„Godot eliberatorul” este prima carte (și, deocamdată, unica) de critică de teatru, scrisă de Irina Nechit și publicată în 1999 la editura „Cartier” din Chișinău. Am fost la lansarea acestei cărți, care a avut loc la 21 aprilie același an în Librăria din Hol a editurii. Era ceva nou pe atunci, lansarea unei cărți. Au venit scriitori, poeți, dramaturgi, oameni de teatru, mai toți făcând parte din generația Irinei Nechit. Pe mine m-a invitat, probabil, din două motive: i-am fost profesoară la facultatea de jurnalism a Universitații de Stat din Moldova, irina_nechit_1pe care a absolvit-o în 1984, iar mai apoi ne-am reîntâlnit pe același „teren”: teatrul și critica de teatru. M-am bucurat să am o colegă tânără și foarte ambițioasă. De-aceea am acceptat cu bucurie invitația și am vorbit cu căldură despre această carte, care semnala că în critica de teatru a apărut o voce sonoră, clară, un ochi care privește atent, înregistrează cu multă acuratețe viața din teatru, fixând-o apoi în articole, recenzii, interviuri. Nici azi, această carte nu și-a pierdut vigoarea și prospețimea, iar pentru mai tinerii critici sau jurnaliști, care vor să cunoască mișcarea teatrală din Republica Moldova de la începutul anilor `90 ai secolului trecut, este ca o suită de imagini, ca un document veridic, fixat în cronici, reflecții, interviuri.

Citeam atent ceea ce scria Irina Nechit în săptâmânalul „Literatura și Arta” la rubrica Teatru, apoi în „Jurnal de Chișinău”. A semnat ample articole de critică de teatru pentru bilunarul de arte, cultură și investigație „Lanterna Magică”, colaborează cu revista „Teatrul azi” din România, a scos câteva numere a revistei „În culise”, editată de Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău. Și-a cizelat măiestria, studiind în primul rând teatrul și irina-nechit-godotoamenii de teatru. A luat interviuri de la renumiți actori, regizori, critici de teatru. Știe să dialogheze, să pună întrebări, știe să asculte. Este o profesionistă în acest domeniu. Vreau să mai menționez, că Irina Nechit este poetă și autoare de piese. A editat cărți în Republica Moldova, dar și în România. Poeziile ei sunt traduse în franceză, engleză.

Este una din puținele autoare, a căror piese au fost montate pe scenele unor teatre de prestigiu din Republica Moldova: Teatrul Național „Eugene Ionesco” („Doamna-din-satul-Florilor-ce-Mor” în regia Mariei Doni), Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale” („Maimuța în baie” în regia lui Sandu Grecu), Teatrul Național „Mihai Eminescu” („Mi-e frică de Marea Neagră” în regia lui Vitalie Drucec), Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți („Coridorul morții” în regia lui Anatol Răcilă).

imagine-din-spectacolul-maimuta-in-baie-in
Imagine din spectacolul “Maimuţa în baie”

Despre creația Irinei Nechit s-a scris, s-a comentat, i s-au luat, la rându-i interviuri, a fost de nenumărate ori premiată.

Irina Nechit s-a născut la 1 ianuarie 1962 în satul Antonești, raionul Cantemir. Azi împlinește vârsta de 55 de ani. Felicitări! Îi urez La Mulți Ani! Îi doresc succese, inspirație, sănătate. Suntem în așteptarea noilor cărți – de piese, poezie, critică de teatru. Îl așteptăm cu toții pe Godot…

Larisa Ungureanu, critic de teatru,

doctor în studiul artelor

Leave a comment